Miody manuka MGO
Miód Manuka MGO™ to pierwszy na rynku miód manuka zawierający gwarantowaną ilość naturalnie występującego methylglyoxalu (MGO). Oryginalny miód manuka powstaje z nektaru krzewów manuka (łac. Leptospermum scoparium) porastających czyste, dziewicze tereny Nowej Zelandii. Leptospermum scoparium jest krzewem o oryginalnym genomie – nie zmienionym pod wpływem gatunków przybyłych do Nowej Zelandii wraz z Maorysami i europejskimi osadnikami. Ze względu na położenie geograficzne Nowej Zelandii, szczyt kwitnienia kwiatów manuka przypada na okres od listopada do stycznia. Pszczoły zbierając nektar z dzikich krzewów manuka, tworzą niepowtarzalny miód odróżniający się od innych miodów wysoką zawartością methyloglyoxalu - substancji decydującej o jego unikalnych właściwościach.
Miód manuka produkowany przez pszczoły przywiezione ze Starego Kontynentu, w pierwszych dekadach po przybyciu Europejczyków (początek XIX wieku), nie cieszył się zainteresowaniem ze względu na swój specyficzny smak. Dopiero w latach 30-tych ubiegłego stulecia, gdy zauważono, że bydło, które zjadało niechciany przez ludzi miód nie choruje, zwrócono na niego uwagę.
Miód manuka MGO 400+ ManukaHealth
Miód zawiera methylglyoxal w ilości powyżej 400 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka). Dostępny w słoikach o pojemności 250g, 500g i 1kg. Jest to miód manuka chyba najczęściej wybierany przez Klientów naszego sklepu zielarskiego. Charakteryzuje się wysokim stężeniem methylglyoxalu. Do sporadycznych zastosowań interwencyjnych wystarcza słoik 250 gram. Zakup słoików o większej pojemności znajduje z kolei uzasadnienie ekonomiczne. Jest to produkt trwały i z powodzeniem, przy zachowaniu odpowiednich warunków przechowywania, może być przechowywany przez dłuższy okres czasu. Czego nie zużyjemy tej jesieni może się przydać przy w czasie wiosennych odwilży.
Miód manuka MGO 550+ ManukaHealth
Miód manuka MGO550+ zawiera methylglyoxal w gwarantowanej ilości co najmniej 550 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka). Dostępny w słoikach o pojemności 250g oraz w słoikach półkilogramowych. Miody manuka pozyskiwane są przez nowozelandzkie pszczoły żerujące na kwiatostanach krzewów Leptospermum scoparium znanych popularnie jako drzewo herbaciane. Pozyskiwany z tego surowca miód charakteryzuje się wyjątkowo wysoką, względem innych znanych produktów spożywczych, zawartością substancji oznaczonej jako methylglyoxal. To właśnie metkhylglyoxal decyduje o porządanych właściwościach miodu manuka. Do najsilniejszych miodów manuka dostępnych w sklepach zielarskich należy właśnie miód o oznaczeniu mgo 550+. Takie oznakowanie miodu znaczy, że kilogram miodu zawiera co najmniej 550mg methylglyoxalu. Wyrywkowe kontrole dostaw miodu manuka od producenta Manuka Health wykazały, że w praktyce zawartość methylglyoxalu w miodzie certyfikowanym MGO jest jeszcze o kilka procent wyższa. Certyfikat gwarantuje jednak, że wartość ta jest nie niższa niż deklarowana. Czyli w miodzie manuka MGO 550+ będzie to co najmniej 550mg methylglyoxalu na kilogram miodu. Tego typu miody często znajdują zastosowanie w opatrunkach. Klienci stosują je pomocniczo przy trudno gojących się ranach odleżynowych oraz występujących często przy cukrzycy. Dostępne są również gotowe opatrunki z miodem manuka. Tańszym rozwiązaniem, zważywszy na wysoką cenę zarówno miodu, jak i gotowych opatrunków, będzie jednak własnoręczne sporządzenie opatrunku z wykorzystaniem gazy jałowej. Słoik miodu wystarczy wówczas na wiele aplikacji. Miody manuka nie są łatwno dostępne. Jeśli zastanawiacie się Państwo gdzie kupić miód manuka, to możemy zaproponować naszą zielarnię w Katowicach. Miody są dostępne w różnych wielkościach słoików i różnych stężeniach methyloglyoxalu. Miód manuka jest też wykorzystywany w kosmetykach pielęgnacyjnych oraz w pastach do zębow. Pasta do zębów z miodem manuka ma charakterystyczny ciemno zielonkawy kolor. W paście do zębów Manuka Health użyto miodu o oznaczeniu MGO400+. Pasta ta występuje również w wersji zawierającej olejek manuka pozyskiwany z liście Leptospermum scoparium metodą destylacji parowej. To pasta szczególnie polecana do zastosowań antybakteryjnych i antyseptycznych.